SZERELMÜNK, KALOTASZEG

SZERELMÜNK, KALOTASZEG

„Ha a Kalotaszeg földjét hosszában átszelő robogó vonat ablakából ítéljük meg ezt a földet, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy annak túlnyomó része egyhangú, kietlen, sőt, szomorú föld. De a levegő csodálatosan tiszta és a dombok szeszélyes vonalai élesek, a sziluettek határozottak, a szántók, a kaszálók színfoltjai, vonalvezetése ezen a szeszélyes területen egészen furcsán egyéni. Ebben a hideg és élesen rajzolt tájban a művész szeme, mint rafináltan megkomponált képen, észre fogja venni a kontrasztjával nagyszerűen ható embert és az embernek alkotásait.”

Kós Károlynál szebben és hitelesebben talán senki nem írt és nem is tudna írni e vidékről, s ha valaki Kalotaszeggel foglalkozik, nem hagyhatja ki, hogy rá hivatkozzon. Velünk is így történt, az ő leírásai lettek készülő előadásunk ihletet adó forrásai.

A Duna Művészegyüttes évekre visszatekintő általános törekvése, hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatív szellemiségük, modernségük a mai színházi elemek egyenrangú társává teszik a néptáncot és a népzenét.

Előadja: Duna Művészegyüttes, Göncöl Zenekar

Közreműködik:

Kacsó Hanga Borbála/Navratil Andrea – ének

Berecz István – tánc

Herédi Zsombor/Barcza Zsolt – harmonika

Alkotók:

zene: Dulai Zoltán, Kelemen László, Navratil Andrea

jelmez: Furik Rita

látvány, díszlet: JuZso

fény: Lendvai Károly

animáció: Samu Bence, Hajdú Gáspár, Lakos Tamás (XORXOR)

táncmesterek: Gyémánt Ádám, Gyémánt-Csontos Lívia

koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor

rendező: Juhász Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük