Már a Spotify-on is elérhető a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás zenei anyaga

Már a Spotify-on is elérhető a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás zenei anyaga

A Duna Művészegyüttes évekre visszatekintő általános törekvése, hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatív szellemiségük, a mai színházi elemek egyenrangú társává tegyék a néptáncot és a népzenét. Ez alapján készült el 2018-ban a Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című előadása is, mely Kalotaszeg tájegységének különleges és egyedi vonásait idézi meg, a levegő csodálatos tisztaságát, a dombok szeszélyes vonalait, a különleges és a világon egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát.

Az előadás zenei anyaga 2020-ban jelent meg CD lemez formájában, idén szeptembertől azonban már online is hallgatható – ráadásul, míg a lemezen csak 10 dallam, addig a Spotify-on a műsor teljes hanganyaga elérhető.

A szebbnél szebb kalotaszegi dallamok a Duna Művészegyüttes állandó zenekarának, a Göncöl zenekarnak és az adatközlő zenészeknek köszönhető, amiket Navratil Andrea, Mezei Balázs és Berecz István énekhangja egészít ki a lemezen.

A színpadi előadások során a legszebb kalotaszegi énekeket szintén Navratil Andrea vagy a Muzsikás együttes énekesnője, Kacsó Hanga Borbála biztosítja. Berecz István táncosként, de énekhangjával és furulyamuzsikájával is vendégművésze a produkciónak, a zenekar vendégeként pedig harmonikán kísér Herédi Zsombor vagy Barcza Zsolt.

Az elkészült színpadi műsor kiváló alkotók közreműködésével jött létre 2018-ban. Az előadás zenei anyaga Dulai Zoltánnak, Kelemen Lászlónak és Navratil Andreának köszönhető, a jelmez Furik Ritának, a látvány, díszlet, fény és animáció pedig Juhász Zsolt, Lendvai Károly, Samu Bence, Hajdú Gáspár és Lakos Tamás munkája. Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia táncmesterként vettek részt az alkotásban, a koreográfiákat pedig Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor készítette. A műsor rendezője a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt.

Elérhető: https://open.spotify.com/album/52wqV0O2OON9cW3dZfXqC0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük