Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szépséges Mezőség

2023.05.03. @ 19:00 - 20:30

Featured Video Play Icon

A Mezőség sokszínű népművészete Bartók Bélától és Kodály Zoltántól kezdve Martin Györgyön és Tímár Sándoron át Novák Ferencig számos gyűjtő érdeklődését felkeltette már. Tehát bőséges forrásból dolgozhatott Juhász Zsolt együttesvezető, rendező, aki így gondolkodott a műsor kapcsán:

„Az érzéseinket, a tájegység iránti szeretetet, annak szépségeit szeretnénk megmutatni. Multikulturális vidék magyarsággal, románsággal, cigánysággal – ezt az izgalmas együttélést próbáljuk színre vinni.”

A „Szépséges Mezőség” mintegy 300 településen, a magyar, a román, a cigány és a szász kultúra összefonódása révén kialakult sokszínű világon kalauzolja végig a nézőket. Ez a multikulturalitás áll a műsor tematikai centrumában is, melyet énekszó, Wass Albert prózái, valamint tangóharmonika és a Göncöl zenekar játéka színesít.

A színpadkép alapvetően a mezőségi dombságot jeleníti meg absztrakt díszletekkel, monumentális, gurítható dobogókkal.

A bemutatóra készülve több kiváló táncos szakember segítette az Együttes munkáját: a darab Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Farkas Tamás és Juhász Zsolt koreográfiáira épül.

A „Szépséges Mezőség” című előadás bemutatója a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjaként, a Müpa szervezésében valósult meg 2021. október 24-én, 19 órakor, a Müpa-ban.

Közreműködők:

Ének: Navratil Andrea / Kacsó Hanga

Próza: Tóth Károly / Sütő András

Tangóharmonika: Barcza Zsolt

Helyszín

MÜPA
Komor Marcell u. 1.
Budapest, 1095 Magyarország
+ Google Térkép