Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből – a Göncöl Zenekar és Enyedi Ágnes koncertje

március 23 @ 18:00 - 19:30

A Duna Művészegyüttes állandó zenekara, a Göncöl zenekar hamarosan önálló albuma a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat.

A Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből című album a Spotify zenemegosztó csatornáján hallgatható, ehhez kapcsolódóan léptek színpadra kedvcsináló koncertjükkel először 2023. május 16-án a Hagyományok Házában. Az album célja, hogy Kallós Zoltán életét, kiemelkedő személyiségét legfontosabb népzenei gyűjtéseiből válogatva mutassa be, melyet a koncerteken videó-illetve hangbejátszásokkal, fényképek vetítésével tesznek még érzékletesebbé.

Az album, így tehát a koncert zenei anyagában is kimagasló szerepet játszik Kallós szűkebb szülőföldje, a Kis-Szamos menti Válaszút és Bonchida, illetve Mezőség számos falujának (Feketelak, Buza, Vajdakamarás, Magyarszovát, Szék) hangszeres és vokális népzenéje, de Kallós Zoltán moldvai, gyimesi,kalotaszegi és nagysajói gyűjtéseiből is válogatnak. A zenei anyagot szerkesztette és természetesen a koncerten is közreműködik Enyedi Ágnes népdalénekes, aki Kallós Zoltánnal gyerekkorától kezdve nagyon szoros kapcsolatot ápolt. Énekesként közreműködik továbbá Mezei Balázs, a Duna Művészegyüttes táncművésze, illetve színpadra lépnek a Duna Művészegyüttes táncosai.

Előadja:

a Duna Művészegyüttes népi zenekara, a Göncöl Zenekar

 

Énekes közreműködők:

Enyedi Ágnes Junior Prima díjas népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere

Mezei Balázs, a Duna Művészegyüttes táncművésze

Részletek

Dátum:
március 23
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória:

Helyszín

Székesfehérvár