Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán

március 14 @ 18:00 - 19:00

Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott; s érzeményit és gondolatait nyom nélkül elröppenni nem hagyta: oly kincset gyűjthetett magának, mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag táplálatot nyújt lelkének. Sok szépet írának a bölcsek, s gyakran a nem éppen bölcsek is; gazdag forrást nyitának fel, honnan jó sorsban intést, balban vigasztalást, mindkettőben magasbra emelkedést, szív és észnemesülést meríthetünk; de azok is csak úgy hatnak reánk, ha érzés és gondolkodás által sajátunkká tevők, ha saját magunkban kiforrva lényünkhez kapcsolódtak, mint esti szélhez a virágillat, melyben megfürdött.

 Kölcsey Ferenc: Parainesis Kölcsey Kálmánhoz

 

Hagyományos kultúránkban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. Szájról szájra terjedt tovább a tudás, mely felhalmozódott a népművészetben. A hagyomány, mint értékrend meghatározta a falusi közösség életét, mely apáról fiúra szállt ugyan, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink.

Az Apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről és az átvételéről kíván szólni. Az előadás terveink szerint egy sorozat kezdő állomása lenne, melyben tisztelegni kívánunk a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtőink előtt.

Elsőként, Juhász Zsolt mesterének, Nagy Albertnek munkásságára emlékezünk. Az ő emblematikus gyűjtéseiből építkezik bemutatónk tánc és zenei anyaga.

Az előadásban Kölcsey Ferenc Parainesis Kölcsey Kálmánhoz c. művéből idézünk részleteket Rubold Ödön tolmácsolásában.

 

Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar

Közreműködik: Rubol Ödön – Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész, Pálvölgyi Kristóf

Zenei szerkesztés: Göncöl zenekar, Horváth Mária

Táncmesterek: az Együttes táncművészei

Jelmez: Winklerné Petri-Kiss Borbála

Díszlet: Michac Gábor

Látvány: JuZso

Videó: XORXOR

Fény: Lendvai Károly

Hang: Földes Gábor

Szakmai konzulens: Gombos András

Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Részletek

Dátum:
március 14
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Mátészalka