Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán

2023.10.06. @ 08:00 - 19:00

Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott; s érzeményit és gondolatait nyom nélkül elröppenni nem hagyta: oly kincset gyűjthetett magának, mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag táplálatot nyújt lelkének. Sok szépet írának a bölcsek, s gyakran a nem éppen bölcsek is; gazdag forrást nyitának fel, honnan jó sorsban intést, balban vigasztalást, mindkettőben magasbra emelkedést, szív és észnemesülést meríthetünk; de azok is csak úgy hatnak reánk, ha érzés és gondolkodás által sajátunkká tevők, ha saját magunkban kiforrva lényünkhez kapcsolódtak, mint esti szélhez a virágillat, melyben megfürdött.

 

Kölcsey Ferenc: Parainesis Kölcsey Kálmánhoz

Hagyományos kultúránkban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. Szájról szájra terjedt tovább a tudás, mely felhalmozódott a népművészetben. A hagyomány, mint értékrend meghatározta a falusi közösség életét, mely apáról fiúra szállt ugyan, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink.

 

Az Apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről és az átvételéről kíván szólni. Az előadás terveink szerint egy sorozat kezdő állomása lenne, melyben tisztelegni kívánunk a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtőink előtt.

 

Elsőként, Juhász Zsolt mesterének, Nagy Albertnek munkásságára emlékezünk. Az ő emblematikus gyűjtéseiből építkezik bemutatónk tánc és zenei anyaga.

 

Az előadásban Kölcsey Ferenc Parainesis c. művéből idézünk részleteket Rubold Ödön tolmácsolásában.

Előadja a Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar
Közreműködik: Rubol Ödön – Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes művész, Pálvölgyi Kristóf
Zenei szerkesztés: Göncöl zenekar, Horváth Mária
Táncmesterek: az Együttes táncművészei
Jelmez: Winklerné Petri-Kiss Borbála
Díszlet: Michac Gábor
Látvány: JuZso
Videó: XORXOR
Fény: Lendvai Károly
Hang: Földes Gábor
Szakmai konzulens: Gombos András
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

 

 

Részletek

Dátum:
2023.10.06.
Időpont:
08:00 - 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Nemzeti Táncszínház
Budapest, + Google Térkép